480. ljetni jubilej
480. évi jubileum

A Nakovich Mihály Általános Iskolában 2013. december 7-én emlékeztünk a gradistyei (várvidéki) horvátok magyarországi letelepedésének 480. évfordulójáról.

Fontosnak tartjuk, hogy a közösség- melyhez mindannyian tartozunk – történetének leglényegesebb szeleteit alaposabban megismerje.

Vendégeink megtekinthették a diákok által előadott Klemensits Ingrid tanárnő 1533 című történelmi darabját, melyet Aratóné Mohos Katalin tanított be.

“Múltidéző” c. kiállításunkon id. Völgyi Géza, dr.Payrits Ferenc, Sárközi Ágnes igazgatóasszony, valamint a Hon- és népismereti szakkör tagjai által gyűjtött több száz fényképet mutattuk be az érdeklődőknek.

A tanulók kétfordulós vetélkedőn vettek részt. Osztályok, majd csapatok közt folyt a verseny. Gyönyörű népviseletbe öltöztetett babákat, plakátokat, képregényeket továbbá ízletes horvát ételeket készítettek a tanulók.

A csapatok történelmi vetélkedőn mérték össze tudásukat (TOTO, ügyességi feladatok,stb…).

Póczáné Németh Alojzia
szervező

A megemlékezést színesítette, hangulatosabbá tette a fiatalok tamburajátéka.

Köszönjük a Kópházi Önkormányzat, a Kópházai Ált.Iskola Tanulóiért Közalapítvány és az Etnomemoriális és Információs Központ a Gradistyei Horvátokért Alapítvány anyagi támogatását.

to top