Mohács 2014

Mohácsi Busójárás

 

Március 4-én reggel 6 órakor elindult Mohácsra a busz. 5. osztály 6. osztály és 7.osztály utazott rajta. Már nagyon izgatottak voltunk a busójárás miatt.

Megérkeztünk Mohácsra 6 óra utazás után. A buszról a Busó Múzeumba mentünk, az itt kiállított állarcokba mentek a felvonulók. Sok érdekes dolgot mondott nekünk a néni a busókról. Azután a Duna partra sétáltunk, ahol megnéztük a Mohácsi-szigetet,  ahonnan  a monda szerint a horvát sokácok jöttek és üldözték el a törököket. A következő helyszínen Mohács kultúráját tekinthettük meg. Elmentünk a mohácsi csata feltételezett helyére. Ott is érdekes dolgokat tudhattunk meg. Elmúlt már három óra, amikor megérkeztünk a Fő térre és ott rengeteg busóval találkoztunk, ölelkeztünk, táncoltunk.

Voltak olyanok is, akik vizet spricceltek és cukrot adtak, lisztet szórtak a hajunkba nem csak busók, hanem beöltözött  gyerekek is. Tamburazenét hallgattunk, táncokat néztünk. Este lett és a máglyát meggyújtották rajta a koporsóval. Szimbolizálva, hogy elűzzék a telet és fogadják a tavaszt. Sajnos 6 órakor haza kellett indulnunk. Ez a keddi nap nagyon izgalmas és jó volt. Éjfél körül érkeztünk haza. Remélem a jövőben még lesz ilyen lehetőség, hogy elmenjünk Mohácsra.

 

 

 

 

to top